Assalamualaikum
semua, Syima nak masak pasta iaitu macarooni tetapi syima terlupa pula nak beli
Sos Carbonara atau Tomato jenama Prego. Maka, syima mencari ikhtiar untuk buat
sos buatan sendiri. Tak salahkan mencuba sesuatu yang baru. Setelah selesai
membuat Sos Putih tersebut, rasa sedap pula. Malah, keluarga syima pun cakap
sedap. Okay lah syima kongsi resepi syima.
Bahan-Bahan
1.
Macarooni/Spaggeti/Pasta
2. Separuh Bawang Besar
Dan Bawang Putih (dipotong halus)
3. Sedikit Cili (dipotong
halus)
4. 1 ½ Cawan Susu
Cair ( korang boleh gantikan dengan susu yang lain juga)
5. Daging/ Ayam
(ikut sesedap rasa)
6. Italian Herbs dan
Mixed Herbs (boleh beli di pasaraya dan ikut sesedap rasa juga)
7. Sayuran
(terpulang kepada korang nak guna sayur apa, syima gunakan sayur lobak merah,
tomato dan brokoli)
8. Keju (ikut
sesedap rasa juga)
9. Sedikit garam dan
serbuk perasa
10. 2 sudu tepung
jagung
Cara-cara:
1. Masukkan
mentega/marjerin. Syima gunakan Planta sebab baunya harum. Kemudian tumis
bawang merah, bawang putih dan cili sehingga kekuningan.
2. Masukkan daging/
ayam (syima menggunakan daging burger yang dicincang). Syima masukkan daging/
ayam dahulu sebab nak pasti kan ia masak dengan sempurna dan bercampur dengan
bau bawang merah dan bawah putih.
3. Setelah itu,
syima masukkan susu cair dan gaul rata.
4. Masukkan 2 sudu
tepung jagung. Syima gunakan tepung jagung bagi memekatkan lagi sos dan tepung
jagung juga mempunyai bau yang enak.
5. Masukkan Italian
Herbs atau Mixed Herbs. Jika korang ada kedua-duanya maka masukkan sahaja
kedua-duanya seperti yang syima lakukan. Kuantitinya mengikut sesedap rasa
korang kerana ada sesetengah orang yang tidak suka dengan bau rempah yang kuat.
Maka, terpulang kepada diri sendiri.
6. Akhir sekali
masukkan Sayuran dan gaul rata. Syima masukkan sayur akhir sekali kerana mahu
sayur tersebut segar dan enak.
7. Setelah itu
masukkan macarooni/ spagettti atau pasta dan gaul rata.
8. Setelah siap
letakkan ke dalam pingan, letakkan cebisan keju di atasnya dan dibakar sebentar
agar keju tersebut meleleh. Syima menggunakan microvawe sahaja bagi mencairkan
keju tersebut.
Harap korang dapat
enjoy resepi syima J
sedap ja nampak...terima kasih berkongsi
ReplyDelete